Aptaclub Quiz – We answer all your pregnancy nutrition questions.

Thanks to everyone that entered the Nutribullet and Babybullet kit competition with Aptaclub. We selected one lucky winner last week and she has been notified – she is obviously estatic. The Nutribullet and Babybullet are both TOP products that can help you and your baby eat really healthily, even when time is tight!

For those who did enter the survey and answered all the questions on the questionnaire, you will probably agree, they were a little tough. They even got me thinking – which is great. You can’t know everything!

So here are the answers. I hope you find all the information really handy. It’s so hard to know what to eat and what not to eat when you are pregnant – and if you are anything like me, you will be questionning everything that passes your lips!

Q1: How many extra calories do you need during pregnancy?
Answer: D (It depends on your stage of pregnancy). While your diet needs to be nutrient rich enough to support two people, you don’t need to eat enough for two. Through most of your pregnancy your calorie intake should be the same as it was before you were pregnant, but once you reach the third trimester (from 27 weeks) you will need around an extra 200 calories a day.

Q2: Which supplement(s) are recommended during pregnancy? 
Answer: B (Folic Acid) & D (Vitamin D). Experts recommend you should take supplements of folic acid and vitamin D during pregnancy, as you are unlikely to get enough from diet alone. The best source of vitamin D is the sun, but in the UK deficiency is not uncommon. Multi vitamins designed for pregnancy will contain the right levels of these two nutrients, plus many more. You should not take supplements containing vitamin A while you are pregnant.

Q3:  Iron is an essential nutrient for you and your baby’s health, but if your iron level was adequate prior to conception, how much do you need every day?
Answer: B (14.8 mg – the same as before you were pregnant) – perhaps surprisingly, if your iron stores were adequate when you conceived then your recommended intake remains the same during pregnancy. However, it is a critical nutrient, supporting your baby’s brain and muscle development, as well as your own health and immune system, so make sure you get enough.

Q4:  The best source of vitamin D is the sun, but it is also present in a few foods. Select the food(s) containing vitamin D from the list below.
Answer: A (salmon) & D (Mushrooms) – Oily fish, particularly wild salmon is the best food source of vitamin D, but it is also found in smaller quantities in mushrooms, especially shiitake, and eggs. In the UK deficiency is not uncommon, so a supplement is recommended during pregnancy.

Q5:  Omega 3 is an essential fatty acid that is important to the healthy development of your baby during pregnancy and beyond. What role does it play? Select all that apply.
Answer: All of the above. The evidence supporting the importance of Omega 3 to early life nutrition is growing all the time. The only way to get omega 3 is through diet and oily fish is the best source.

Q6:  Calcium is an essential nutrient to build your developing baby’s bones and teeth, as well supporting your own bone health. But which of these good sources of calcium are safe to eat in pregnancy? Select all that apply.
Answer: A (cheddar), B(Stilton) & C(Mozzarella) – all of these cheeses are safe to eat in pregnancy. You need to be cautious with soft and/or mould ripened cheese such as Camembert, because they may contain listeria. They can still be eaten, but only if they cooked thoroughly.

Q7:  Vitamin A is stored by our bodies in our fat cells and liver. How much vitamin A do you need per day when pregnant?
Answer: C (1000 mcg – you need more than usual to support your growing baby) – you may be surprised to discover that your requirements for vitamin A actually go up during pregnancy, although you do have to be very careful not to have too much! Vitamin A is essential to your baby’s eye development, but a well balanced diet should provide all that you need. Avoid liver and supplements containing vitamin A, such cod liver oil, because the levels could be too high.

Q8: The long terms benefits of Omega 3 to future health are still being studied. What are the potential benefits to your baby? Select all that apply.
Answer: All of the above. The evidence to support the importance of Omega 3 on long-term health is growing all the time. The only way to get omega 3 is through diet and oily fish is the best source.

Q9:  Nutrient-dense fish and seafood are excellent sources of vitamins and minerals.  But which of these are safe to eat in pregnancy? Select all that apply.
Answer: All of the above – prawns and mussels are safe to eat in pregnancy as long as they are thoroughly cooked.  Fresh tuna should also be well cooked and limited to two portions a week, because of mercury levels.

Q10:  Iodine is essential to thyroid health and also supports your baby’s brain development. Pregnant women need 250ug a day. But which foods are good sources? Select all that apply.
Answer: A (Prawns) & B (Milk) – milk and dairy are good sources of iodine, as are prawns and white fish.  Vegans may want to consider talking to a health care professional about iodine supplements.

Screen Shot 2014-10-10 at 15.36.48

Aptaclub Quiz – win a Nutribullet kit and a Babybullet kit worth £200!

I’m a huge fan and advocate of nutrition for health and wellness, especially when it comes to fertility, the recovery after your birth and feeding your baby. I’m a great example that you can positively influence your health through your diet before and during pregnancy. I’ve also discovered through feeding Lacie the right things from the word go, that what you feed your baby can make a huge difference to their mood, energy and development – which is why I LOVE the new Aptaclub website.

The infant nutrition company has designed this helpful website to give you all the nutrition advice and expertise you need to help you make the right decisions to support your pregnancy and baby’s development at every stage. Whether you’re trying to feed your growing fetus the best foods possible, you’re breastfeeding, bottle-feeding or weaning, there is an extensive range of features to help you along the way as well as videos and experts on hand 24-hours a day to answer all your nutrition questions.

So my question to you is how much do you really know about nutrition in pregnancy? For example did you know that you don’t need any additional calories when pregnant until you reach 27 weeks? Me either! Eating for two – I don’t think so!

Here’s the quiz – it will literally take a few minutes of your time, and once you’re done you will automatically be entered into a draw to win a Nutribullet and a Babybullet kit, so both you and your baby can eat healthy food without the fuss!

Screen Shot 2014-09-04 at 20.34.12

The Nutribullet is perfect for making smoothies and soups, as it completely breaks down your food and mixes it together without losing any nutrients.

The Babybullet kit  includes 1x Power Base, 1x Cross Blade, 1x Flat Blade, 1x Batch Bowl, 2x Short Cups, 2x Stay-fresh Re-sealable Lids, 1x Spatula, 2x Batch Trays, 2x Batch Tray Lids, 6x Date Dial Storage Cups, 1x Storage Tray, 1x User Manual & Cook Book, 1x Pocket Nutritionist

The Babybullet kit includes 1x Power Base, 1x Cross Blade, 1x Flat Blade, 1x Batch Bowl, 2x Short Cups, 2x Stay-fresh Re-sealable Lids, 1x Spatula, 2x Batch Trays, 2x Batch Tray Lids, 6x Date Dial Storage Cups, 1x Storage Tray, 1x User Manual & Cook Book, 1x Pocket Nutritionist

Enjoy the quiz and I hope you learn something new. I certainly did!

https://www.surveymonkey.com/s/pregnancynutritionfitnessandthebump